Jak gotować makaron na spaghetti?

Jak gotować makaron na spaghetti?

Makaron chociaż bardzo popularny we Włoszech został wynaleziony w Chinach. Głównymi składnikami makaronu jest mąka, woda oraz niekiedy jajka.

Gotowanie makaronu na spaghetti jest bardzo prostą czynnością jeśli zastosujemy się do kilku prostych zasad.  Źle ugotowany makaron klei się, jest mało sprężysty oraz mniej smaczny i ma nieapetyczny wygląd.

Na każde 100 gram makaronu przygotuj co najmniej 1 litr wody. Do wody należy dodać 1 łyżkę soli na każdy litr wody.

Unikniesz sklejania się nitek jeśli dodasz także jedną łyżkę oleju.

Do gotującej się wody dodajemy makaron.  Jeśli producent na opakowaniu nie podał innego czasu gotuj makaron od 8 do 12 minut.

Przed końcem czasu wyjmij jedną nitkę, aby upewnić się, że makaron jest już gotowy.

Po ugotowaniu koniecznie od razu go odcedź.

Jeśli makaron ma być zastosowany do sałatki przelej go także zimną wodą.  

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usłigi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.